Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Παιδική κατάθλιψη
Φανή Λούγκου
Κλινική Παιδοψυχολόγος

Οι διαταραχές της διάθεσης στα παιδιά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: η Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή είναι πιο σοβαρή, συχνά επαναλαμβανόμενη και με μικρή διάρκεια.  Η Δυσθυμική Διαταραχή είναι λιγότερο σοβαρή και διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο.   
Οι διαταραχές της διάθεσης συναντάται
1,5-4% στα παιδιά και στο 3-8% στους εφήβους.  Ένα επεισόδιο της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής διαρκεί περίπου 6-9 μήνες, ενώ η διάρκεια της δυσθυμικής διαταραχής είναι 2-4 χρόνια.  Το 70% των παιδιών με δυσθυμική διαταραχή θα αναπτύξουν μείζονα καταθλιπτική διαταραχή μέσα σε τρία χρόνια από την έναρξη της δυσθυμίας.  Το 40% των παιδιών με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή θα έχουν και δεύτερο επεισόδιο μέσα σε δύο χρόνια.  Το 70% θα έχει δεύτερο επεισόδιο σε πέντε χρόνια. 
Συμπτώματα
1.       Συναισθηματικά χαρακτηριστικά: θλιμμένη ή ευερέθιστη.
2.       Γνωστικά χαρακτηριστικά: αρνητική απόδοση πρόθεσης (το παιδί θεωρεί ότι για όλα φταίει το ίδιο), χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενοχή, αίσθηση αναξιοσύνης, αίσθηση ανικανότητας, δυσκολία συγκέντρωσης.
3.       Διαταραχές στον ύπνο και τη διατροφή, κούραση.
4.       Απάθεια, επαναλαμβανόμενες δηλώσεις ότι «βαριέται», αδυναμία να χαρεί.
5.       Άγχος και φοβίες.
6.       Κοινωνική απόσυρση.
7.       Μείωση της ακαδημαϊκής απόδοσης και της κοινωνικής λειτουργίας.
8.       Τάσεις αυτοκτονίας.
9.       Μείωση της προσωπικής φροντίδας.
10.   Σωματικές ενοχλήσεις.
11.   Αντιδραστικότητα     
Η θεραπεία είναι απαραίτητη και θα πρέπει να περιλαμβάνει όλη την οικογένεια. Ακόμα και τα πιο μικρά παιδιά μπορούν να ανταποκριθούν στις θεραπευτικές μεθόδους αλλά πρέπει να συμμετέχει όλη η οικογένεια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου