Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

«Μαθαίνω για ...τις πέστροφες»
Μάιος 2012
Στα πλαίσια του μαθήματος Μελέτη  Περιβάλλοντος επισκεφτήκαμε το εκτροφείο πέστροφας στονΟρχομενό Βοιωτίας.
Πριν την επίσκεψή μας μιλήσαμε στην τάξη για τις πέστροφες, δείξαμε σχετικά βίντεο από το διαδίκτυο και ζωγραφίσαμε την ‘’ιριδίζουσα’’ πέστροφα.


Όταν φτάσαμε στον Ορχομενό μας υποδέχτηκε ο υπεύθυνος του εκτροφείου κ.Πέτρος και  αφού τα παιδιά του απεύθυναν  ερωτήσεις όπως αυτές τις είχαμε διατυπώσει σε ένα  ερωτηματολόγιο με τη μορφή της συνέντευξης, μας είπε γίλα λόγια για την διαδικασία εκτροφής της πέστροφας:
Η πέστροφα είναι ψάρι που ανήκει στην οικογένεια των σολομοειδών. Στην ιχθυοκαλλιέργεια προτιμάται η ιριδίζουσα πέστροφα και λέγεται έτσι λόγω των πολλών χρωμάτων που έχει στο δέρμα της.Προέρχεται από τις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ιριδίζουσα πέστροφα εκτρέφεται σήμερα σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα μόνο σε καθαρά νερά με κατάλληλη θερμοκρασία από 12-17 βαθμούς Κελσίου. Η ιριδίζουσα πέστροφα δυσκολεύεται να αναπαραχθεί με φυσικό τρόπο στην Ευρώπη, καθώς το θηλυκό δεν κατορθώνει να γεννήσει το φθινόπωρο. Έτσι τα πεστροφοτροφεία διατηρούν  μεγάλο ποσοστό γεννητόρων. Συνηθέστερη μέθοδος γονιμοποίησης είναι η γονιμοποίηση σε ξηρό περιβάλλον. Το σπέρμα αρκετών αρσενικών αναμειγνύεται με τα ωάρια. Τα γονιμοποιημένα αυγά μπορούν να μεταφερθούν σε κυκλικές λεκάνες από ίνες γυαλιού ή σκυρόδεμα 20 λεπτά έως 48 ώρες μετά τη γονιμοποίηση. Τα μικρά  ψαράκια ανεβαίνουν στην επιφάνεια προς αναζήτηση τροφής Από τη στιγμή αυτή και μετά τους χορηγείται τροφή με τη μορφή μικροσκοπικών ψίχουλων η οποία περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες και έλαια απαραίτητα συστατικά για να αναπτυχθούν.
 Οι νεαρές πέστροφες μεταφέρονται στη συνέχεια σε μονάδες ανάπτυξης, σε πλωτά κλουβιά μέσα σε λίμνες, ή σε δεξαμενές κατά μήκος ποταμών και εκεί συνεχίζεται η εκτροφή τους.Όταν φτάσουν σε εμπορεύσιμο μέγεθος, οι πέστροφες συλλέγονται με δίχτυ από τις δεξαμενές ή αντλούνται ζωντανές για κατανάλωση.


ΤΕΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου