Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Όνομα, ζώο, πράγμα, φυτό – Δραστηριότητες για παιδιά

Το  παιχνίδι  Όνομα Ζώο Πράγμα Φυτό, που παίζαμε από μικροί και μας κρατούσε συντροφιά ατελείωτες ώρες, Κατάλληλο για τα  παιδιά όλων των ηλικιών, είναι ο καλύτερος τρόπος για να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους, και να εξοικειωθούν με την ορθογραφία. Ανοίξτε και εκτυπώστε το έγγραφο Όνομα Ζώο Πράγμα Φυτό. 

Οι κατηγορίες του παιχνιδιού:
Οι στάνταρ κατηγορίες είναι οι εξής:
Όνομα  Ζώο  Πράγμα  Φυτό  Χώρα/Πόλη  Επάγγελμα  Χρώμα
από εκεί και πέρα  μπορείτε να προσθέσετε άλλη μια κατηγορία της επιλογής σας  ή να διαγράψετε κάποιες από τις κατηγορίες.
Ξεκινώντας το παιχνίδι:
Ο πρώτος παίχτης, μπορείτε να ορίσετε εσείς ποιος θα πει την αλφαβήτα  ξεκινάει λέγοντας «Α» φωναχτά  και συνεχίζει να λέει την αλφαβήτα από μέσα του μέχρι ο διπλανός του να τον διακόψει. Το παιχνίδι ξεκινά με το γράμμα στο οποίο τον σταμάτησε. Εναλλακτικά ανοίξτε και εκτυπώστε το έγγραφο Ελληνικό Αλφάβητο Πατήστε κλικ εδώ. κόψτε τα και διπλώστε τα, ρίξτε τα σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα, απλά θα τραβάτε κλήρο με την σειρά, έτσι αποφεύγετε και τις ζαβολιές.
Τέλος κάθε γύρου:
Ο γύρος τελειώνει όταν κάποιος παίχτης συμπληρώσει όλες τις κατηγορίες του επιλεγμένου  γράμματος, και αφού πρώτα δώσει 10 δευτερόλεπτα προθεσμία στους συμπαίκτες του (ανακοινώνοντας στους συμπαίχτες του φωναχτά τον αριθμό ''1' για να ξέρουν ότι βρήκε όλες τις κατηγορίες και ότι ξεκινά η  μέτρηση, έπειτα φωνάζει ''Stop'' όταν περάσουν τα δέκα δευτερόλεπτα). Μπορείτε εναλλακτικά να ορίσετε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο (εάν υπάρχει χρονόμετρο), πχ τα 3 λεπτά, και να συμπληρώσουν όσες κατηγορίες μπορέσουν οι παίχτες μέσα στο χρονικό πλαίσιο.
Βαθμολογία:
Στο τέλος κάθε γύρου ανακοινώνονται από τους παίχτες με τη σειρά οι απαντήσεις και υπολογίζεται η βαθμολογία.
20 βαθμούς παίρνει ο παίχτης που είναι ο μοναδικός που έχει βρει λέξη σε συγκεκριμένη κατηγορία
10 βαθμούς αν η λέξη σου είναι διαφορετική από των υπολοίπων  αλλά έχουν βρει λέξη όλοι οι παίχτες.
 5 αν έχεις βρει την ίδια λέξη έστω και με έναν από τους συμπαίκτες σου.
Τέλος παιχνιδιού:
Το παιχνίδι μπορεί να κρατήσει  24 γύρους όσα και τα γράμματα στο ελληνικό αλφάβητο, μπορεί όμως να σταματήσει και νωρίτερα ένα συμπληρωθεί συγκεκριμένο αποτέλεσμα βαθμολογίας.
Κανόνες:
Οι κανόνες συμφωνούνται πριν το παιχνίδι. Θα πρέπει να γίνει μια συμφωνία μεταξύ των παιχτών για το εάν για παράδειγμα θα ισχύουν μόνο οι χώρες ή οι πόλεις ή και τα 2. Χρήσιμο θα ήταν να έχετε  ένα λεξικό γιατί θα υπάρχουν ενστάσεις ως προς την ορθογραφία των λέξεων ή εάν είναι ξενόγλωσση κάποια λέξη πχ ανελκυστήρας όχι ασανσέρ.  
Για να ανοίξετε τα έγγραφα χρειάζεστε το Adobe Reader. Εάν δεν το έχετε, κατεβάστε το από εδώ.
πηγή:  http://www.e-goneis.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου