Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

''πράσινη πολιτιστική διαδρομή''- εκπαιδευτικό πρόγραμμα



 ...στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος ''πράσινη πολιτιστική διαδρομή''- επισκεφτήκαμε το ποτάμι της Έρκυνας στη Λιβαδειά, είπαμε λίγα λόγια για την όμορφη πόλη μας και για τα ιστορικά κτίσματα που υπάρχουν στη διαδρομή του φαραγγιού της Έρκυνας...






Η Λιβαδειά, ή Λειβαδιά, ή Λεβάδεια είναι πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας, του  δήμου Λεβαδέων . Βόρεια της πόλης υψώνεται o Παρνασσός και vότια o Ελικώνας στoυς πρόπoδες τoυ oπoίoυ είναι κτισμέvη η παλιά πόλη της Λιβαδειάς. Διαρρέεται από τον μικρό ποταμό Έρκυνα.  Ο πληθυσμός της Λιβαδειάς είναι 20.061 σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Ιστορία --πηγή :http://el.wikipedia.org

         Προτομή της Έρκυνας στον ομώνυμο ποταμό, έργο που φιλοτέχνησε ο λειβαδίτης καλλιτέχνης Σπύρος Γουργιώτης.
         πολλοί  ιστορικοί την ταυτίζουν με τη Μήδεια που πιθανότερο να ήταν το ομηρικό όνομά της. Με αυτό το όνομα αναφέρεται από τον Όμηρο και ήταν ανάμεσα στις βοιωτικές πόλεις που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο 
Αργότερα φέρεται να μετονομάστηκε σε Λεβάδεια από τον Αθηναίο Λέβαδο.

         Κατά τους ιστορικούς χρόνους, η Λιβαδειά ήταν περίφημη για το πανάρχαιο Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο είχαν επισκεφθεί και συμβουλευθεί ο Κροίσος, ο Μαρδόνιος, ο Αιμίλιος Παύλος κ.α. Η αρχαία πόλη ήταν κτισμένη στη δεξιά όχθη της Έρκυνας, και ερείπιά της ήλθαν στο φως μετά από ανασκαφές.
         Στην ελληνική μυθολογία η Έρκυνα ήταν Νύμφη μιας ομώνυμης πηγής στη Λιβαδειά της Βοιωτίας.
         Για την Έρκυνα, κόρη του Τροφωνίου, ιστορείται ότι ήταν συντρόφισσα της Περσεφόνης, κόρης της θεάς Δήμητρας.Οι δυο τους έπαιζαν μια ημέρα με μια χήνα κοντά στην πόλη, στο άλσος του Τροφωνίου. Το πτηνό τους ξέφυγε και πήγε να κρυφτεί μέσα σε μια σπηλιά κάτω από μία πέτρα. Η Περσεφόνη σήκωσε την πέτρα για να πιάσει τη χήνα, οπότε μία πηγή ξεπετάχτηκε από τη γη: η πηγή της Έρκυνας.
         Στα νερά της έρχονταν να λουστούν όλοι οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο βρισκόταν σε μικρή απόσταση.
         Σήμερα, το όνομα αυτό φέρει ο μικρός ομώνυμος ποταμός, ο οποίος διασχίζει τη Λιβαδειά. Το ποτάμι αυτό εξασφάλισε για πολλά χρόνια την απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Σήμερα ο ποταμός Έρκυνα με τις πηγές του, στην περιοχή της Κρύας, προσδίδει στην πόλη της Λιβαδειάς μια ξεχωριστή φυσική ομορφιά.
         Ο αστεροειδής 458 Ερκυνία (458 Hercynia), που ανακαλύφθηκε το έτος 1900, πήρε το όνομά του από τη Νύμφη αυτή της Βοιωτίας.

Οικονομία

H η Λιβαδειά είναι παλιό αγροτικό κέντρο μιας εύφορης περιοχής, που παράγει βαμβάκι, καπνό, σιτηρά, κτηνοτροφικά κ.α. προϊόντα. Σήμερα έχει αξιόλογη βιομηχανία μεταλλικών κατασκευών, οικοδομικών υλικών, κτηνοτροφικών, καθώς και εκκοκκιστήρια βαμβακιού, νηματουργεία, κλωστήρια, υφαντουργεία, σπορελαιουργεία κ.α. Σημαντική ανάπτυξη παρουσιάζει επίσης η βιοτεχνία υφαντών και ειδών λαϊκής τέχνης.


Αξιοθέατα


·         Η τοποθεσία Κρύα με δέντρα και νερά

·         Το πέτρινο θέατρο της Κρύας

·         οι αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης, στον ποταμό Έρκυνα, από τις οποίες υδρεύεται και σήμερα η πόλη

·         Τα ερείπια του μαντείου του Τροφωνίου

·         Το βυζαντινό κάστρο, που επεκτάθηκε από τους Φράγκους και τους Καταλανούς

·         Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που είναι κτισμένο κοντά στα ερείπια ναού του Διός Βασιλέως
·         Το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ στη σπηλιά της Ζωοδόχου Πηγής, δίπλα στο εκκλησάκι του Αϊ-Μηνά

·         Ο Πύργος του Ρολογιού, ο οποίος χτίστηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και χρησίμευε ως πυρσός.Το 1803, ο λόρδος Έλγιν, χάρισε στην πόλη ένα Ρολόι, προκειμένου να μην τον εμποδίσουν οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες και αγάδες στις ανασκαφές του Μαντείου του Τροφωνίου.Το ρολόι τοποθετήθηκε στον Πύργο λόγω της περίοπτης θέσης του και είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία στην Λιβαδειά

...στη συνέχεια  διαβάσαμε το μύθο της Έρκυνας 





....ανεβήκαμε στο αρχαίο θέατρο της Κρύας






 ...ζωγραφίσαμε τα πουλιά του φαραγγιού με 


και τα καρφιτσώσαμε στα φυτά της Έρκυνας... 



 

....μπροστά στον ''Νερόμυλο''....

 στο τέλος επισκεφτήκαμε την έκθεση φυτών στην ''Νεροτριβή''

....υπογράψαμε.... 

.....και ένα παγωτό για το τέλος... 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου