Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

'' ο Νουμάς ''




Νουμάς ονομαζόταν λογοτεχνικό περιοδικό το οποίο κυκλοφόρησε από το 1903 μέχρι το 1931 (με διακοπές τα έτη 1917-1918, 1924-1929) με σημαντικότατο ρόλο στον αγώνα για την επικράτηση της δημοτικής γλώσσας.

Υπήρξε πιθανώς το σηµαντικότερο έντυπο των αρχών του 20ού αιώνα ανάμεσα στα άλλα λογοτεχνικά περιοδικά της περιόδου τα οποία λειτούργησαν ως όργανα μόρφωσης και πύλες επικοινωνίας ταυτόχρονα µε τα πνευματικά τεκταινόμενα στην Ευρώπη, και ως µέσα µετακένωσης των ευρωπαϊκών ρευµάτων στην Ελλάδα. Επίσης, λειτούργησαν ως βήµα για τη διατύπωση προτάσεων επί του γλωσσικού ζητήματος και όργανα αλλαγών και µεταρρυθµίσεων.


Το περιοδικό ταυτίστηκε µε τον γλωσσικό αγώνα για την επικράτηση της δηµοτικής και την εκπαιδευτική µεταρρύθµιση. Υπήρξε δηµιουργία του ∆ηµήτριου Ταγκόπουλου, κυκλοφόρησε από το 1903 και έδωσε αγώνα για τη Δηµοτική, καθιερώνοντάς τη σε όλες του τις στήλες. Αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο διακρινόταν από κάθε άλλο έντυπο και τα κείµενα λογίων που υποστήριζαν τη δηµοτική χωρίς ωστόσο να γράφουν σε αυτήν. Δεχόταν συνεργασίες όποιων έγραφαν στη δηµοτική και το οπλοστάσιό του δεν αποτελούσαν µόνο θεωρητικά επιχειρήµατα αλλά και διακωµωδήσεις και σκωπτικά σχόλια κατά των αντιπάλων. Στην περίοδο 1919-20 διατέλεσε αρχισυντάκτης του περιοδικού ο ποιητής και μεταφραστής Κλέανδρος Λάκωνας. Δημοσίευσε ως Κ. Καρθαίος πολλές μεταφράσεις του, αλλά και ποιήματα, διηγήματα και σημειώματα για την ευρωπαϊκή κυρίως λογοτεχνική κίνηση, στην οποία ήταν ιδιαίτερα ενημερωμένος.

Ο Νουµάς κυκλοφόρησε έως το 1931 µε διακοπές (1917-1918, 1924-1929), µεταβαλλόµενος σταδιακά σε λογοτεχνική επιθεώρηση. Κατά την τελευταία πλέον περίοδο βρέθηκε στο περιθώριο από τους περισσότερους σύγχρονους διανοούµενους και λογοτέχνες, για λόγους τόσο γλωσσικούς όσο και αισθητικούς. Το 1931 έκλεισε οριστικά, έχοντας ωστόσο 
 σηµαδέψει µε την παρουσία του τον αγώνα για τη δηµοτική.
 πηγή: Τα Ραντισμένα




σηµαδέψει µε την παρουσία του τον αγώνα για τη δηµοτική.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου