Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

''Στα χρόνια της πένας και του μαυροπίνακα... Να θυμούνται οι μεγάλοι και να μαθαίνουν οι μικροί...


Μια πραγματικά ξεχωριστή παρουσίαση του παλιού σχολείου μέσα από το βιβλίο το "Παλιό Σχολείο" έκαναν οι συγγραφείς του και εκπαιδευτικοίΓιολάντα Τσορώνη και Άντα Ευαγγέλου σε ημερίδα που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Δασκάλων- Νηπιαγωγών Χαλκίδας στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας.

Οι δύο δασκάλες στο α' μέρος μέσα από μία αφήγηση, σαν παραμύθι, παρουσίασαν στους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά που παρευρίσκονταν πώς ήταν το σχολείο, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του δασκάλου, δραματοποιοώντας τιμωρίες μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και μέσα από την παρουσίαση υλικών χαρακτηριστικών του σχολείου της προηγούμενης τριακονταετίας (πένα πλάκα κονδύλι ποδιά σάκα κασετίνα κά).

Το υλικό από την Actionaid, βοήθησε στον παραλληλισμό των συνθηκών διδασκαλίας και εκμάθησης στην Ελλάδα προ 30 ετών και τις σημερινές σε Αφρική και Ασία, όπου παρατηρούνται απίστευτες ομοιότητες.

Εξαιρετική ήταν και η συλλογή των παιχνιδιών της εποχής εκείνης. Οι εκπαιδευτικού εξήγησαν την κατασκευή και τη χρήση τους αναδεικνύοντας την δυνατότητα κατασκευής διασκεδαστικών παιχνιδιών με απλά υλικά με βοηθό την δημιουργικότητα και τη φαντασία.

Η προβολή ενός πολύτιμου υλικού στο οποίο βρίσκονται προσωπικοί φάκελοι παλιών δασκάλων με όλα τα στοιχεία τους από τα πολιτικά τους φρονήματα μέχρι τις ηθικές αμοιβές από τις αξιολογήσεις των επιθεωρητών, αλλά και τις ασθένειες που ενδεχομένως τους ταλαιπωρούσαν ανάδειξε τον απαράδεκτο και ταπεινωτικό ρόλο του επιθεωρητή και το κλίμα φόβου που επικρατούσε στους εκπαιδευτικούς της εποχής αυτής. Είναι άραγε όλα αυτά πολύ μακρινά;;

Η οικονομική και ηθική κρίση που περνάμε σαν κοινωνία και σαν εκπαιδευτικοί συνδέονται με μοναδικό τρόπο με το παλιό σχολείο και το κλίμα που επικρατούσε στην εκπαίδευση.
 
Το μήνυμα της ημερίδας ξεκάθαρο και αισιόδοξο....εμπνευσμένοι και χαρισματικοί εκπαιδευτικοί όπως οι συγγραφείς του "παλιού σχολείου" με όπλα την θύμηση και την κριτική σκέψη μπορούν μα εμφυσήσουν όραμα για αγώνες... για ένα δημοκρατικό σύγχρονο σχολείο..ενάντια στην υποβάθμιση αξιών, θεσμών και κεκτημένων χρόνων.




πηγή: ιστολόγιο ΄΄ονειροπαγίδα''

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου