Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

...ΛΙΒΑΔΕΙΑ...
…μια πόλη μια ιστορία….
Η Λιβαδειά ή Λεβάδεια  είναι πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας, και έδρα του δήμου Λεβαδέων.
Στα βόρεια της πόλης εκτείvεται o Παρνασσός και vότια o Ελικώvας στoυς πρόπoδες τoυ oπoίoυ είναι κτισμέvη η παλιά πόλη της Λιβαδειάς. Διαρρέεται από τον μικρό ποταμό Έρκυνα.


Στην Ελληνική Μυθολογία η Έρκυνα ήταν Νύμφη** της πηγής Έρκυνας στη Λιβαδειά της Βοιωτίας Στα νερά της έρχονταν να λουστούν όλοι οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου του μυθικού αρχιτέκτονα της αρχαιότητας που κατασκεύασε με λίθο  πολλα μνημεία όπως και το δικό του μαντικό ιερό στη Λιβαδειά, όπου και λατρεύτηκε ως θεός και μάντης.
Πριν το χρησμό οι πιστοί έπρεπε να πιουν και από δύο πηγές τη  Λήθη, την πηγή της λησμονιάς που ήταν κόρη της Έριδας  και τη Μνημοσύνη την πηγή της της Μνήμης που ήταν κόρη της Γαίας και του Ουρανού και μητέρα των Μουσών από τον Δία,προκειμένου να λησμονούν το παρελθόν και η μνήμη να ξεκινά από το παρόν.


οι αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης, στον ποταμό Έρκυνα


Η αρχαία πόλη ονομαζόταν Μίδεια και ήταν χτισμένη σε λόφο. Αργότερα μετονομάστηκε σε Λεβάδεια από τον Αθηναίο Λέβαδο, που εγκατέστησε τους κατοίκους στην πεδιάδα.


το πέτρινο θέατρο της Κρύας
Κατά την Βυζαντινή περίοδο η πόλη της Λιβαδειάς δεν παρουσίασε ιδιαίτερη ανάπτυξη. Η οικονομική ακμή της πόλης των Θηβών ευνόησε την ακμή και της Λιβαδειάς μέχρι τα μέσα του 12ου αιώνα, αλλά οι ληστρικές επιδρομές των Νορμανδών αποδυνάμωσαν την καλλιέργεια και τη βιομηχανία στην ευρύτερη περιοχή και περιόρισαν την εμπορική κίνηση.
Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας μετά την κατάληψη της νότιας Ελλάδας από τους Φράγκους της Δ' Σταυροφορίας (1204), η Λιβαδειά παραχωρήθηκε στον «κύριο των Αθηνών» Όθωνα Δελαρός και, έναν αιώνα αργότερα, μετά την ήττα των Φράγκων από τους Καταλανούς στη μάχη του Κηφισού (1311), οι κάτοικοι παρέδωσαν το κάστρο της πόλης στους νικητές με αντάλλαγμα την παραχώρηση προνομίων.


το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ

το βυζαντινό κάστρο
Κατά την Οθωμανική περίοδο και με την παράδοση της Αθήνας στον Μωάμεθ Β' τον Πορθητή (1458), η Λιβαδειά περιήλθε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.Παρά τις καταστροφές που είχε υποστεί η Λιβαδειά από τις πολεμικές συγκρούσεις στη διάρκεια του Τουρκοβενετικού πολέμου του 1684-1699 οι συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί βοήθησαν στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας,την ενίσχυση του κοινοτικού θεσμού και τη δημιουργία μιας τάξης αρχόντων,των κοτζαμπάσηδων. Δέκα περίπου οικογένειες αποτελούσαν την αριστοκρατία της γης και της πόλης, που τη σύμπνοιά τους δεν μπόρεσε να διασπάσει ο Αλή πασάς, παρά την πίεση που ασκούσε. Έτσι η πόλη, που στα τέλη του 18ου αιώνα χαρακτηριζόταν ως «η μεγαλύτερη της Βοιωτίας», καθώς βρισκόταν στον εμπορικό δρόμο Πελοποννήσου-Μακεδονίας, είχε αξιόλογο εμπόριο σε μαλλί, σιτάρι, ρύζι, τα οποία χορηγούσε και σε άλλα μέρη της Ελλάδος.
Από τη Λιβαδειά προήλθαν άνδρες που διακρίθηκαν στις ελληνικές παροικίες της Ρωσίας και της κεντρικής Ευρώπης. Εκτός από τον Λάμπρο Κατσώνη, από τη Λιβαδειά και την περιοχή της κατάγονταν κληρικοί, λόγιοι και έμποροι της διασποράς.
Στις παραμονές της Επανάστασης, η Γκιαούρ Λιβαδειά, όπως την ονόμαζαν οι Τούρκοι για τον πολυάριθμο ελληνικό πληθυσμό της, είχε 10.000 Έλληνες κατοίκους, που επιδίδονταν στη γεωργία, το εμπόριο και τη βιοτεχνία. Το 1820 η πόλη ήταν το κέντρο των ενεργειών της Φιλικής Εταιρείας. Ο Αθανάσιος Διάκος, που είχε αναλάβει την αρχηγία των όπλων της Λιβαδειάς, σε συνεργασία με τον σύντροφό του Βασίλη Μπούσγο και με τους προκρίτους Ιωάννη Λογοθέτη, Ιωάννη Φίλωνα και Λάμπρο Νάκο, προετοίμασαν την εξέγερση.


Τη νύχτα της 28ης προς την 29η Μαρτίου οι επαναστάτες είχαν συγκεντρωθεί στον λόφο του Προφήτη Ηλία. Και όταν ο Τούρκος διοικητής Χασάν αγάς απέρριψε την πρόταση του Διάκου για παράδοση, άρχισε η επίθεση. Στις 31 Μαρτίου, οι Τούρκοι, που είχαν κλειστεί στον πύργο Ώρα, παραδόθηκαν και την 1η Απριλίου, σε πανηγυρική δοξολογία στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, οι επίσκοποι Σαλώνων, Ταλαντίου (Αταλάντης) και Αθηνών ευλόγησαν την επαναστατική σημαία του Διάκου.
Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης η πόλη δοκιμάστηκε επανειλημμένα από τις τουρκικές στρατιές που κατευθύνονταν στην Πελοπόννησο, και στην περιοχή δόθηκαν οι τελευταίες μάχες του Αγώνα. Με τη φροντίδα του Καποδίστρια το 1841 η πόλη ήταν ένα από τα εύρωστα οικονομικά κέντρα του νεοελληνικού κράτους.





Σήμερα είναι αγροτικό κέντρο μιας εύφορης περιοχής, που παράγει βαμβάκι, καπνό, σιτηρά, και κτηνοτροφικά  προϊόντα.Επίσης έχει αξιόλογη βιομηχανία μεταλλικών κατασκευών, οικοδομικών υλικών, κτηνοτροφικών, καθώς και εκκοκκιστήρια βαμβακιού, νηματουργεία, κλωστήρια, υφαντουργεία, σπορελαιουργεία . Σημαντική ανάπτυξη παρουσιάζει επίσης η βιοτεχνία υφαντών και ειδών λαϊκής τέχνης. Η Λιβαδειά είναι οδικός κόμβος με αξιόλογη εκδρομική και τουριστική κίνηση.
Τα Αξιοθέατα της πολης μας:η γραφική τοποθεσία Κρύα, με πανέμορφα δέντρα και νερά,το πέτρινο θέατρο της Κρύας,οι αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης στον ποταμό Έρκυνα,τα ερείπια του μαντείου του Τροφωνίου, το βυζαντινό κάστρο, που επεκτάθηκε από τους Φράγκους και τους Καταλανούς,το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που είναι κτισμένο κοντά στα ερείπια ναού του Διός Βασιλέως,το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ στη σπηλιά της Ζωοδόχου Πηγής, δίπλα στο εκκλησάκι του Αϊ-Μηνά.
Εκδηλώσεις: Κάθε Σεπτέμβριο διοργανώνονται από το Δήμο Λεβαδείας τα "Τροφώνια", πολιτιστικές εκδηλώσεις με θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του εορτασμού του χαρακτηριστικού Ρουμελιώτικου Πάσχα, η πόλη στολίζεται πανηγυρικά. Ψήνονται αρνιά,  παλαιότερα στην κεντρική πλατεία και τους δρόμους, ενώ σήμερα στο χώρο της Κρύας, όπου οι ντόπιοι και οι επισκέπτες κερνιούνται άφθονο φαγητό και κρασί. Το γλέντι ολοκληρώνεται με δημοτική μουσική και χορούς.






10 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφη παρουσίαση μιας υπέροχης πόλης, με πλούσια ιστορία και καταπληκτικές εικόνες!
    Ευχαριστούμε!
    Αντώνης Κρασάκης
    (εκπαιδευτικός)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλώς σας βρήκα.. ωραίο το μπλογκ σου... μου αρέσει πολύ η Λειβαδιά!! Θα χαρώ πολύ να τα λέμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για το υπέροχο και αξιόλογο ιστολόγιο σου!
    Πολλή όμορφη παρουσίαση της Λιβαδειάς!
    Να είσαι καλά, καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είστε πολύ τυχεροί που ζείτε σε μια τόσο όμορφη πόλη!! Καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή