Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2012

«Γνωρίζοντας τον Άγιο της συνοικίας μας»
Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Με αφορμή τις Άγιες Μέρες του Πάσχα που έρχονται επισκεφτήκαμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στο Συνοικισμό Λιβαδειάς για να μάθουν τα παιδιά λίγα πράγματα για τον Άγιο της περιοχής τους.
Πριν την επίσκεψή μας μιλήσαμε στην τάξη για τoν Άγιο, δείξαμε φωτογραφίες από τον βίο του και δώσαμε στα παιδιά να ζωγραφίσουν ιερούς ναούς και εκκλησιαστικά σκεύη.

Όταν φτάσαμε τον Ιερό Ναό του  Αγίου  Παντελεήμονα, μας υποδέχτηκε ο ιερέας πάτερ Γεώργιος  Νικολόπουλος.
Αφού τα παιδιά κάθισαν ο ιερέας μας μίλησε για τη ζωή ,τα θαύματα και το θάνατο του Αγίου.


Με λίγα λόγια ανάφερε τα εξής:
 Tον καιρό που τα μαύρα σύννεφα της ειδωλολατρίας σκέπαζαν απειλητικά όλη την οικουμένη, στα τέλη δηλαδή του τρίτου αιώνα μετά Χριστό, γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας ο Άγιος μεγαλομάρτυρας Παντελεήμων. Την εποχή εκείνη αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο φοβερός διώκτης των Χριστιανών, ο Μαξιμιανός.Ο πατέρας του λεγόταν Ευστόργιος και ήταν ειδωλολάτρης αξιωματούχος. Η μητέρα του λεγόταν Ευβούλη και ήταν θερμή Χριστιανή. Το όνομα που έδωσαν στο παιδί τους ήταν Παντολέον. Ο Παντολέον ήταν πολύ έξυπνος, ευγενικός, επιμελής, ταπεινός ,γεμάτος αρετή. Όταν μεγάλωσε, ο πατέρας του τον παρέδωσε σ' ένα φημισμένο γιατρό, τον Ευφρόσυνο , για να του διδάξει την ιατρική επιστήμη. Τον ίδιο καιρό ο γέροντας ιερέας της Νικομήδειας Ερμόλαος, φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα κάλεσε τον Παντολέοντα για να τον γνωρίσει. Αφού συνομίλησαν για πολλή ώρα, ο Ερμόλαος κατενθουσιάστηκε από τις αρετές του και αποφάσισε να του γνωρίσει την πίστη στο Χριστό. Ένα εντυπωσιακό γεγονός κάνει τον Παντολέοντα να πάρει τη σοβαρή και γενναία απόφαση να δεχθεί το Άγιο Βάπτισμα, να γίνει Χριστιανός. Ενώ περπατούσε στο δρόμο συνάντησε ένα παιδί που το δάγκωσε μια οχιά και πέθανε. Λέει λοιπόν στον εαυτό του: Θα προσευχηθώ στο Χριστό να αναστήσει αυτό το παιδί και αν πράγματι το παιδί αναστηθεί, εγώ πια δεν υπάρχει λόγος να καθυστερώ τη βάπτισή μου, θα γίνω Χριστιανός, θα πιστέψω ότι ο Χριστός είναι ο Θεός ο αληθινός, ο Σωτήρας του κόσμου. Αυτά σκέφτηκε και προσευχήθηκε θερμά στον Κύριο. Αμέσως το παιδί ζωντάνεψε και το φίδι απέθανε. Γεμάτος χαρά ο Παντολέον τρέχει στο γέροντα Ερμόλαο, του διηγείται το θαύμα και του ζητά να τον βαπτίσει. Από τότε ο Παντολέον έγινε ανάργυρος ιατρός. Θεράπευε με τη δύναμη του Ιησού Χριστού τους ασθενείς, χωρίς να παίρνει καθόλου χρήματα. Ακόμη, όταν εύρισκε φτωχούς τους βοηθούσε ποικιλότροπα, δίνοντας τους χρήματα και άλλα αναγκαία είδη. Ο Μαξιμιανός κάλεσε τον Άγιο στα ανάκτορα. Ο Άγιος ομολόγησε με θάρρος ότι είναι Χριστιανός. Ο αυτοκράτορας εξαγριωμένος, διέταξε φοβερά βασανιστήρια.Λίγο πριν από το μαρτυρικό δια αποκεφαλισμού θάνατο του Αγίου, ακούσθηκε φωνή απ' τον ουρανό. Ήταν η φωνή του Θεού που του έδωσε το όνομα Παντελεήμων, που σημαίνει τον Άγιο που όλους τους βοηθά και τους ελεεί ακόμη και τους εχθρούς του. Το Τίμιο Σώμα του Αγίου τάφηκε με τιμές από τους Χριστιανούς. Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του την 27 η Ιουλίου.
 Στη συνέχεια μας έδειξε τη θέση της εικόνας του Αγίου στο ιερό τέμπλο και μας αφηγήθηκε γεγονότα από τη  ζωή του, δείχνοντας στα παιδιά τις τοιχογραφίες που την εικονίζουν στο πάνω μέρος του Πρόναου της εκκλησίας μας.

Στο τέλος ο πάτερ Γεώργιος έφερε κι έδειξε στα παιδιά  το Ιερό Ευαγγέλιο, το Άγιο Δισκοπότηρο καθώς και το θηκάρι που είχε μέσα τα λείψανα του Αγίου Παντελεήμονα και μας είπε ότι  στην εκκλησία φυλάσσονται και τα λείψανα του Αγίου Ελευθερίου επίσης τα οποία τα παιδιά προσκύνησαν.
Εξήγησε στα παιδιά με απλά λόγια τις λειτουργίες των Ιερών σκευών της εκκλησίας και αυτά πρόθυμα συζήτησαν μαζί του για τα τις δικές τους εμπειρίες στο χώρο της εκκλησίας.
Μετά την ενημέρωση ο πάτερ πρόσφερε στα παιδιά κουλουράκια καθώς και μια αναμνηστική εικόνα με τον Άγιο Παντελεήμονα κι τον Άγιο Ελευθέριο.
Στο τέλος ευχαριστήσαμε τον πάτερ-Γεώργιο και αποχωρήσαμε από το Ναό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου